Chcesz wiedzieć jak powstaje olej, jakie są metody tradycyjnego wędzenia.

pole rzepaku

Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu zaprasza chętne osoby do wzięcia udziału w bezpłatnych spotkaniach  szkoleniowo-warsztatowych skierowanych do rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, które realizowane będą w ramach operacji pn.”Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu”.

Udział w spotkaniu można wziąć  w różnym, ale w jednym z wybranym przez siebie terminie, tj. 16, 17,, 23 lub 24 września br. W tych dniach zaplanowano identyczne wykłady i warsztaty.

Wykłady i warsztaty prowadzić będą pracownicy naukowi Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Spotkania kierowane są do osób, które szukają wiarygodnej  i szczegółowej wiedzy  dotyczącej wpływu żywności na zdrowie człowieka, znaczenia kulturowego produktów lokalnych i regionalnych oraz przetwórstwa na małą skalę, a także myślą o posiadaniu małej olejarni lub wędzarni.

Wszystkich rolników i mieszkańców obszarów wiejskich, którzy chcą posłuchać  i zobaczyć w jaki sposób powstaje olej, jak go tłoczyć i z czego, jakie są metody i charakterystyki procesów tradycyjnego wędzenia oraz jak produkty poprawnie wędzić.

Zapisy na szkolenie przyjmowane są pod nr tel. 61 8630418 lub e-mail:wron@wodr.poznan.pl