Rogalowe warsztaty

DSC_2723

Świętomarcińskie rogale, o których wyśmienitym i wyjątkowym smaku krążą opowieści po całym kraju są naszym, wielkopolskim skarbem. Każdego roku w okolicach listopada, z kulminacyjnym momentem 11 listopada piekarnie ze specjalnym certyfikatem wypiekają ogromne ilości tego lokalnego przysmaku. Specjalna receptura, ale i ogrom pracy czynią je wyjątkowymi. Piekarnia „Pod Strzechą” z Biskupic zaproponowała najmłodszym i młodzieży ciekawe zajęcia – rogalowe warsztaty. Przez trzy dni, od rana prawie do wieczora ponad 100 uczestników zamieniło się w piekarzy i własnoręcznie tworzyła swoje rogale. Kibicujący swoim pociechom rodzice byli dumni z efektów pracy swoich dzieci. Młodzi piekarze pod opieką specjalistów wałkowało, wycinało, nakładało farsz, zawijało, „malowało” lukrem i posypywało orzechami swoje rogale. Na koniec każdy z uczestników warsztatów otrzymał certyfikat ze zdjęciem.
Tak duże zainteresowanie – dla wielu zabrakło miejsc – sprawi zapewne, że Piekarnia „Pod Strzechą” już niebawem zaprosi na kolejne, równie ciekawe warsztaty.

DSC_2710 DSC_2714 DSC_2718 DSC_2721 DSC_2723 DSC_2726 DSC_2727 DSC_2730 DSC_2738 DSC_2739 DSC_2740 DSC_2743 DSC_2748 DSC_2749 DSC_2751 DSC_2753 DSC_2761 DSC_2775 DSC_2789 DSC_2791 DSC_2795 DSC_2803 DSC_2807 DSC_2814